Traditionele Kung-Fu

KUNG FU, EEN OEROUDE DISCIPLINE VOOR LICHAAM EN GEEST

Kung-fu  leert je allereerst om een probleem niet als een wegversperring te zien, maar als een mogelijkheid om je vaardigheden op de proef te stellen door het te begrijpen en te overwinnen, of het nu een fysiek, praktisch of emotioneel probleem is.

Wat is Kung Fu?

Kung Fu is een oeroude vechtkunst.

Kung Fu is geen vechtsport.

Als je meteen wilt gaan meppen, ben je op het verkeerde adres!

Kung Fu is een vechtKunst, dat betekent dat je jouw lichaam en geest in een kunststuk moet omvormen alvorens te gaan vechten.

Conditie, flexibiliteit, intentie, doelgerichtigheid, concentratie, coordinatië en lichamelijke orientatie moeten op z’n best zijn, pas dan mag je gaan vechten.

Daarom is kung fu een vechtkunst en geen (vecht)sport.

KUNG FU betekent op chinees: ” Hard werken met nauwkeurigheid” of, zoals men het zo mooi zegt op engels: ” No pain no gain”

Traditionele Kung Fu

Onze Traditionele Kung Fu stijl heet Gu Chao Shan Jia Sheng Long. Het is een familiaire stijl uit het noorden, mondeling van generaties op generatie doorgegeven in het respect van de taoïstische traditie.

Legendes vertellen dat beroemde Kung Fu meesters van het verleden heel veel tijd hebben doorgebracht met het observeren van dieren en insecten, in het bijzondere hun technieken/strategiëen en dat ze deze hebben nagebotst. Vandaar dat we in onze kung fu school ook dierlijke bewegingsvormen leren van: Tijger, Aap, Kraanvogel, Adelaar, Luipaard, Bidsprinkhaan, slang en Draak.

In het traditionele Kung Fu zijn de vechttoepassingen nog duidelijk te zien in alle bewegingsvormen. Deze worden op beginners niveau eerst beoefend in Sanda (chinese kickboxing) en op gevorderden niveau in het traditionele gevecht, Lei tai.

Moderne Wushu

Het moderne Wushu ontstaat vanuit het traditionele Kung Fu en het is, zoals de naam het zegt, een moderne discipline. In Wushu ligt de atletische conditie centraal, het vechtgedeelte is helemaal vergeten terwijl er maximale ruimte wordt gegeven aan het trainen van lichaam en geest tot men een ‘bewegingskunstenaar’ van wordt.

In onze school beginnen wij met het leren van moderne wushu, voornamelijk met Chan Quan Tao Lu en acrobatische vormen.

Als de gewenste atletische waardigheden bereikt zijn, begint men als gevorderden met het leren en beofenen van het traditionele Kung Fu.